blog
25 oktober 2024
Treinen.
Ik ben er bijna weer klaar mee.
Ik ben klaar met mensen die instappen als ik er nog uit wil. Ik heb het gehad met rugzakken op de enige vrije zitplaats. Ik wil geen geklets meer in de stiltecoupé.
Vanaf nu houden we ons aan de treinreisetiquette. 10 regels om het reizen met de trein aangenaam te houden.
’s Ochtends is de trein onze ontbijttafel. Koffie, croissantje of een drinkontbijt. Geen probleem, niemand heeft er last van zolang je de boterham met pindakaas maar thuis laat.
Sommigen van ons vergissen zich wel eens en denken dat de trein ook onze badkamer is. Dat is dus niet zo. De Axe Africa deodorant bodyspray spuit je thuis en niet onder onze neus. Je knipt noch lakt je nagels in de trein en je borstelt ook je haren niet.
Hé pst.
Je wist het niet hè?
Maar je zit in een stiltecoupé. Iedere trein heeft er één of twee. Je ziet bij de ingang en op de ramen waar ze zich bevinden. Je mag er niet bellen, niet praten, maar ook niet fluisteren of giechelen. Smakken, slurpen en snurken natuurlijk ook niet. Dat zijn sowieso verboden geluiden.
Laten we zeggen dat je in de stiltecoupé alleen maar geluid maakt als je hélemaal alleen bent. En misschien zelfs dan niet.
‘O, nou is je mobieltje weer belangrijker dan ik, hè?’. De gesoigneerde man, type hoogleraar, aan de andere kant van het gangpad valt uit naar zijn vrouw. Zij: ‘Nee schat, maar ik dacht dat we klaar waren.’
‘Ja, jij bent altíjd gauw klaar als het over mij gaat.’
De rest van deze echtelijke ruzie moest ik ook aanhoren, tot en met de troostende woorden. Van háár nota bene.
Doen we niet meer. Ruzie in de trein.
Echt.
Ze bestaan.
Koptelefoons die doen wat ze moeten doen. De drager hoort muziek, de omstanders horen geen muziek. Als je zo’n koptelefoon nog niet gevonden hebt, zet dan je muziek wat zachter. Pleassssse.
Tuurlijk is het lastig. Wachten op die mensen die uit willen stappen. Jij wilt die warme droge trein in. Jij wilt zitten. Verderop zie je ze al naar binnen gaan. Straks is er geen zitplaats meer.
Shit.
Toch hou je je aan regel nummer 5: eerst laat je mensen uitstappen, dan pas stap jij in. En je wacht ook op de treuzelende toerist met zijn grote rolkoffer.
Een trein heeft een héél goede akoestiek. Vooral bovenin de dubbeldekker is het alsof gesprekken via het plafond live naar de andere kant worden doorgestraald. Dat is iets om over na te denken als je je eigen seksleven gaat bespreken of een geheime nota over asielplannen.
‘Vroeger stonden jonge mensen nog op voor ouderen’. Een oude man beklaagt zich in de volle Intercity tussen Gouda en Den Haag. Eén medereiziger staat op, de rest kijkt naar zijn schermpje. Is opstaan voor iemand niet meer van deze tijd? Dacht het niet. Als een beverige bejaarde of hoogzwangere dame in het gangpad staat te wankelen, vraag je netjes: ‘Wilt u zitten, ik kan staan?’
Je kunt het proberen. Je kunt die kartonnen chai latte beker met het laatste restje thee in dat kleine prullenbakje onder de stoel voor je proberen te proppen. Zonder met je vingers aan dat gore klepje te komen. Je kunt jezelf ook de moeite besparen. Die bakjes zijn zo verdomde klein gemaakt om ons te stimuleren onze troep mee naar buiten te nemen. Doen we dat?
Wat doe jij als het druk is? Stal je al je boodschappen uit op de vrije stoel naast je? Blijf je staan? Zoek je naar een vrije plek? Ben je zo’n baasje dat zelf ruimte maakt en tassen oppakt en in het bagagerek gooit? Of vraag je iemand om zijn tas te verplaatsen? En aan wie vraag je dat dan? Aan de eerste de beste of ben je selectief? ‘Niet naast die dikke man. Dat oude mens gaat vast kletsen. Dat leuke ding denkt vast dat ik iets van haar wil’.
Laten we het elkaar wat gemakkelijker maken. In een drukke trein zet je je tas niet naast je en blijf je van die van andere mensen af.
Weet je hoe het reizen met de trein pas echt weer leuk wordt? Door buiten de spits te reizen. Probeer het maar eens. Na 9 uur, half 10 is eigenlijk nog beter, verdwijnen alle problemen. Als lucht uit een lekke fietsband. Minder mensen, minder vertraging, minder ergernissen. En je kunt ook nog met korting reizen.
En weet je wat het allerfijnste is? Het is niet alleen prettig voor jou, maar ook voor reizigers die wel in de spits reizen.
Geschreven door: Roel Lenoir
blog