blog
“Hoi pap.”
Ik kijk op en veeg met de mouw van mijn overall een zweetdruppel weg. “Hoi Ludo, hoe was het op school?”
“Goed hoor, ik heb al het huiswerk voor morgen al af. Wat is er met je fiets?”
“Wacht even.” Ik pak de Gazelle bij voorvork en achterwiel en zet ‘m op zijn kop. “Mijn ketting is gebroken en ik ga proberen deze nieuwe erop te leggen.” Ik wijs naar een blauw doosje van Shimano.
“De vader van Michael heeft een nieuwe vriendin.”
“Oh, dat is leuk voor hem.” Ik draai een schroefje uit de kettingkast en stop het tussen mijn lippen. “Vat vindt Vichael evan?” De twee andere schroefjes draai ik er ook uit. Ludo kijkt over mijn schouder mee.
“Weet ik veel, volgens mij wel ok.”
“Kent hij haar via Tinder?”
“Nee, van de P+R in Nieuw Vennep.”
P+R staat voor Parkeer en Reis of Park and Ride. Het is een parkeerplaats vlakbij een halte of een station. Een P+R is een parkeerplaats voor automobilisten die een deel van hun rit met het openbaar vervoer willen reizen. Niet voor de hardcore ov-fan dus, maar voor de pragmatische reiziger. Je hebt P+R-plekken vlakbij bestemmingen. P+R Amsterdam ArenA is er zo een. Het laatste stuk naar het centrum van Amsterdam doe je met het ov. Je hebt ze ook wat verderaf gelegen. Bijvoorbeeld P+R Sassenheim, Nieuw Vennep of Breukelen. P+R’s zijn vooral bekend bij de autorijdende dagjesmens. Gaan we een middagje shoppen in Den Bosch? Dan parkeren we bij P+R Pettelaarpark en pakken de bus naar het centrum. De P+R kan echter ook interessant zijn voor werkgevers.
Nou, stel je zit met je kantoor in het centrum van Den Haag. Je hebt te weinig parkeerplaatsen in de garage, op straat parkeren kost 4 euro per uur. Klanten klagen. En op de paar parkeerplekken die je hebt, staan auto’s van collega’s.
Je kunt natuurlijk parkeerruimte bijhuren. Nog slimmer is het om je collega’s die uit de buurt komen op de fiets te krijgen. Maar misschien heb je ook wel medewerkers die in Zoeterwoude-Dorp wonen, of in Hazerswoude of Koudekerk aan den Rijn. Niet echt plaatsen die bekend staan om hun goede treinontsluiting. Als je díe mensen nou zover krijgt dat ze niet bij kantoor parkeren, maar op een P+R?
Nog een reden? Wegwerkzaamheden voor je deur. Een van de megaprojecten rond Amsterdam is het Zuidasdok: Prorail gaat station Amsterdam Zuid uitbreiden, Rijkswaterstaat gaat de A10 Zuid verbreden en ondertunnelen. De bouwers zijn net begonnen, in 2028 zijn ze klaar. Tot die tijd zijn kantoren aan de Zuidas eerder slechter bereikbaar dan beter. Parkeren op een P+R buiten Amsterdam en het laatste stukje met de trein naar Amsterdam Zuid, kan een mooi alternatief zijn voor de vertraging op de A10 en De Boelelaan.
Informeren scheelt al een hoop. Als je een reisadviesje opstelt met de NS Reisplanner of 9292 kun je een P+R-locatie invoeren als vertrekpunt of bestemming, maar daar heb je eigenlijk niet zoveel aan. De planners kunnen nog niet de ideale P+R voor jou zoeken. Dus hoe vinden jouw medewerkers die krengen? Vertél het ze.
Voor een werkgever aan de Amsterdamse Zuidas maken we voor individuele medewerkers ov-adviezen op maat. Mét de optie P+R. Bijvoorbeeld voor de medewerker uit de Van Swietenstraat in Zoeterwoude-dorp. Die laten we zien dat aan het Oude Stationslaantje in Voorschoten een P+R is waar hij gratis zijn auto kan parkeren en zich met de sprinter rechtstreeks naar de Zuidas kan laten brengen.
Niet elke P+R is gratis. Dus het helpt ook als je eventuele kosten vergoedt. Medewerkers die met een NS Business Card of andere mobiliteitskaart reizen, kunnen de P+R met hun kaart betalen.
Dat schijnt op sommige plekken wel een dingetje te zijn, maar meer dan een berichtje op de website van de Telegraaf kan ik niet vinden. Als je ervaringen hebt met volle of lege P+R-plekken, laat het weten bij de reacties onderaan deze blog. Op de P+R in Voorschoten was gisterochtend in ieder geval nog wel plek. Ik ben er speciaal even langs gefietst om te checken. Langs de A2 en de A10 geeft Rijkswaterstaat sinds vorig jaar aan of een P+R vol, vrij of gesloten is. De borden staan voor de afritten van de betreffende P+R-locaties.
Zolang ze probleemloos op kantoor kunnen komen en er ook nog gratis kunnen parkeren, heb je waarschijnlijk gelijk. Maar zodra er iets verandert, bijvoorbeeld door grote wegwerkzaamheden of parkeerproblemen, dan zijn mensen bereid na te denken over alternatieven. Als je op dat moment die alternatieven biedt, dan is de kans op gedragsverandering het grootst. Dat is precies wat we doen bij die werkgever aan de Zuidas. We geven medewerkers die open staan voor alternatieven een aantal ov-opties, inclusief die met P+R. We vertellen ze hoe ze bij die P+R kunnen komen, hoe laat hun trein vertrekt, van welk spoor. Ze kunnen bijna niet weigeren.
De meeste informatie over P+R-plekken vind je bij de ANWB. De eerste stap die je kunt zetten, is zorgen dat die informatie bij de doelgroep binnen je bedrijf terecht komt.
blog