blog
18 oktober 2018
7% bijtelling voor de leasefiets. Het was groot nieuws in de mobiliteitswereld: vanaf 2020 moeten mensen met een leasefiets een percentage optellen bij hun inkomen. Dat is niet zo mooi, zou een leek kunnen denken. Maar nee, de Fietsersbond is blij, de ANWB is blij, de BOVAG, de VNA, de RAI. Iedereen is blij met de 7%.
De Fietsersbond en consorten hebben hard gelobbyd voor een vast bijtellingspercentage. Ze baalden namelijk van de huidige regels. Die regels zijn onduidelijk en maken het leasen van een fiets lastig. De nieuwe vaste bijtelling van 7% creëert duidelijkheid volgens de Fietsersbond en co: “Het fietsgebruik in Nederland krijgt daarmee een flinke stimulans”.
Zoals ik al zei, het leasen van een fiets is lastig, lastiger dan het leasen van een auto. Voor een auto gelden vaste bijtellingspercentages. 4% voor een elektrische auto en 22% voor een auto op benzine, diesel of gas. Als je nú een fiets leaset voor een medewerker, krijg je niet te maken met een vast bijtellingspercentage, maar een raar rekensommetje. Je moet de belastbare waarde van de fiets berekenen.
Dat doe je volgens de belastingdienst door het aantal privékilometers dat je per jaar rijdt te vermenigvuldigen met de kilometerprijs. Maar hoe bereken je de kilometerprijs van een fiets? En hoe maak je eerlijk onderscheid tussen privékilometers en de kilometers voor je werk? Niemand die het eigenlijk weet. De leasemaatschappijen hebben er een list voor verzonnen. Volkomen legaal, maar niet uit te leggen in deze blog.
Net als de leaseauto krijgt de leasefiets een vast bijtellingspercentage voor privégebruik. Dat percentage wordt geen 4%, geen 22%, maar 7%. Iets meer dus dan het laagste bijtellingspercentage voor de auto. Ik heb geen idee waarom het geen 4% is geworden, maar vooruit. We gaan een gegeven paard niet in de bek kijken. Het is een verbetering.
Dat heb ik mezelf ook afgevraagd en ik heb vier redenen kunnen bedenken:
Met een leaseregeling maak je de fiets financieel aantrekkelijker voor je medewerkers. Je subsidieert in feite fietsen naar het werk. Duurdere fietsen zoals de e-bike en de speed pedelec komen dan in beeld. En dat betekent dat fietsen ook interessant wordt voor mensen die verder van het werk wonen, bijvoorbeeld op 10 of 20 kilometer.
Een tweede goede reden voor een leasefiets is als alternatief voor de leaseauto. Bijvoorbeeld voor medewerkers die geen leaseauto willen omdat ze die niet kwijt kunnen in de stad. Of misschien ben je zelf wel klaar met die leaseauto’s. Ze kosten elke maand veel geld en nemen parkeerruimte in beslag. Bovendien dragen ze niet bij aan je duurzame imago en voor de zakelijke ritten is een poolauto ook geschikt. Als alternatief stap je over op een leasefietsregeling.
Met een leaseregeling koop je service en gemak. Het is de makkelijkste manier om medewerkers van een fiets te voorzien. De leasemaatschappij zorgt ervoor dat zowel de werkgever als de werknemer zich nergens druk over hoeven te maken. Of het nu gaat om het onderhoud, de verzekering, de schadeafhandeling of pech onderweg. Alles is in 1 hand geregeld.
Voor 10 of meer medewerkers een e-bike of speed pedelec aanschaffen is een flinke investering. Door te leasen kun je de kosten spreiden over meerdere jaren.
Steeds meer werkgevers hebben een prima fietsregeling passend binnen de WKR. Vaak een combinatie van een kilometervergoeding, een tegemoetkoming in de aanschaf – ook voor e-bikes – en eventueel een renteloze lening.
Prima, houden zo. Niks meer aan doen, tenzij een van bovenstaande vier redenen je aanspreekt. Soms kan de old school fietsregeling ook voor een medewerker financieel interessanter zijn dan een leasefiets.
Stel, een medewerker woont 20 kilometer van het werk en fietst 4 dagen per week heen en weer. Met een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer, krijgt deze medewerker per jaar een vergoeding van zo’n 1.400 euro. In 3 jaar is dat 4.200 euro. Daar kan die medewerker een leuke e-bike voor rijden.
Ja, de nieuwe bijtellingsregeling gaat in 2020 in. Intussen kun je op allerlei andere manieren fietsen naar het werk stimuleren. Hoe? Zorg in ieder geval voor een kilometervergoeding en een goede stalling. Wil je meer weten? Download dan de Fietswijzer die 3pm schreef met Natuur & Milieu en Bovag Leasefiets.
blog